Til forrige side      Til forsiden

 

Har du talt med din indiske it-udvikler idag?

 

Du skal satse på så tæt samarbejde som muligt, hvis du vil lykkes med cloudworking. Det fastslår forsker og bryder med tyve år gammelt paradigme.

 

Samarbejde er svært, når det foregår over lange afstande.

 

Og derfor har eksperterne siden midten af halvfemserne anbefalet, at de lokale danske medarbejderes arbejdsopgaver ikke blev blandet for meget sammen med fx de indiske it-udvikleres opgaver, når virksomheder tilrettelagde internationale it-projekter.

 

Men efter at have forsket i samarbejde over afstand i årevis, kan Pernille Bjørn, Lektor på  IT-universitetet i København nu slå fast, at dét er en rigtig dårlig anbefaling.

 

“Vi har lavet en række studier af danske it- og ingeniørvirksomheder, der har ansatte eller projektmedarbejdere i Indien og Filippinerne. Og det er tydeligt, at de projekter, hvor danske og offshore-medarbejdere har meget tæt koblede arbejdsopgaver og hyppig kontakt, har størst chance for succes,” siger Pernille Bjørn.

 

Og den konklusion går stik imod det, der hidtil er skrevet om emnet, forklarer den danske forsker.

 

(Foto: Pernille Bjørn fortæller flokken af projektledere om sine forskningsresultater)  

 

 Mennesker er dovne

Ifølge Pernille Bjørn er nøglen til succes, at medarbejdere i et projekt har fælles fodslag. Det vil sige, at de har en fælles viden, som de ved, at de har tilfælles. For ellers ender projektdeltagerne med at arbejde sig for langt ud af hvert deres spor og bliver gradvist dårligere til at forstå hinanden og den fælles opgave.

 

“Fælles fodslag opnår man kun gennem interaktion. Og hvis man har en projektgruppe, der er spredt over store afstande, er det meget svært for en projektleder at skabe hyppig interaktion mellem projektdeltagerne”, siger Pernille Bjørn og forklarer:

 

“Mennesker er dovne, og den enkelte medarbejder skal have en god grund til at have en dialog med en person på den anden side af kloden, som kræver ekstra energi at samarbejde med. Derfor skal projektlederen forsøge at tilrettelægge arbejdet, så der skabes meningsfulde samarbejder, hvor medarbejderne på tværs af kontinenter, kulturer og tidszoner har nødvendig hyppig kontakt”.

 

Skab logisk samarbejde

Pernille Bjørn har igennem sine studier set mange gode eksempler på, hvordan man gør netop det. Hun har dog også set mindst lige så mange mislykkede forsøg.

 

“Man kan ikke bare skabe de her strukturer kunstigt. Det handler om at finde de steder i projektet, hvor der er en logisk grund til at mødes. Ellers bliver medarbejderne irriterede og føler sig forstyrrede i deres arbejde,” siger Pernille Bjørn.

 

FAKTA:

Pernille Bjørn, Ph.D.,  Lektor på IT-Universitetet i København og forskningsgruppeleder for Technologies in Practice research group. Hun har forsket i samarbejde over afstand siden 2002. Lige nu arbejder hun på et fem-årigt strategisk forskningsprojekt, der går under titlen Next Generation Tools and Processes for Global Software Development med støtte fra det Strategiske Forskningsråd. (nexgsd.org) Projektet er et samarbejde mellem  IT Universitetet i København, Copenhagen Business School og Indian Institute of Management in Bangalore.

 

F5 Networking - Ny Kongensgade 9C - 1472  København K

tlf.: 32110000 - Network@networking-ilab.dk

Persondatapolitik